Vet lekkere muziek: acht klassiekers van Jennifer Lopez

03 mei 2022, Jaap Bartelds, 8 minuten

Soms heet ze J.Lo, dan weer Jenny from the Block en als het aan is met Ben Affleck: Bennifer. Maar als Jennifer Lopez maakte ze in de aanloop naar de millenniumwisseling en in de jaren daarna een hele reeks popklassiekers, van ‘If You Had My Love’ en ‘Let’s Get Loud’ tot ‘Play’ en ‘All I Have’. We blikken terug op de eerste vijf hitjaren van Jennifer Lopez!

Waarom deze rubriek? In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Videoclips, complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en bedenken we daar een thema bij, of zetten we een artiest in het zonnetje. (De kazige rubrieknaam is in een opwelling bedacht. Hopelijk is dat snel vergeven en vergeten.)

Dit is deel zes in een serie.
Deel één vind je hier
Deel twee vind je hier
Deel drie vind je hier
Deel vier vind je hier
Deel vijf vind je hier
Deel zes vind je hier
Deel zeven vind je hier

Jennifer Lopez – ‘If You Had My Love’

Lang voor Tinder bestond, was Jennifer al aan het online daten, zoals te zien is in de video van haar debuutsingle, die meteen de eerste plaats behaalde. Daarvoor was ze met name bekend als achtergronddanseres, in de sketchshow In Living Color bijvoorbeeld. Ook had ze een rol in Janet Jacksons ‘That’s the Way Love Goes’-video. In 1999 was ‘My Love’ haar doorbraak als solozangeres.

Jennifer Lopez – ‘Let’s Get Loud’

Haar ouders kwamen uit Puerto Rico en zelf groeide Jennifer op in The Bronx, New York City. Haar Latin roots kwamen voor het eerst duidelijk naar boven in ‘Let’s Get Loud’, een opzwepend dansnummer met een fraaie live video. Een nummer twee-hit in de zomer van 2000. Net als ‘My Love’ stond ‘Loud’ op On the 6, het debuutalbum van Jennifer.

Jennifer Lopez – ‘Love Don’t Cost a Thing’

J.Lo was de naam van het tweede album van Jennifer, en die bijnaam blijft haar nu alweer 22 jaar achtervolgen. De leadsingle was ‘Love Don’t Cost a Thing’, oftewel: al heb je al het geld van de wereld en woon je in een mansion aan zee, ook dan is liefde onbetaalbaar. Het was Jennifers tweede en laatste nummer één-hit in Nederland.

Jennifer Lopez – ‘Play’

Wie vindt dat Jennifer een beetje ‘anders’ klinkt op ‘Play’, kan weleens gelijk hebben: de demo werd ingezongen door Christina Milian en haar stem is in het refrein blijven hangen. Jennifer kwam tot nummer zeven in 2001 met deze funky dancetrack.

Jennifer Lopez – ‘I’m Real (Remix ft. Ja Rule)’

Wat Jennifer een paar keer deed, was een single opnieuw opnemen in een hip hop-versie. Het origineel van ‘I’m Real’ is opgewekte dancepop, terwijl de remix met rapper Ja Rule een typische hip hop-track is. Let in de video eens op de streetwear waar Jennifer ineens in rondloopt: een groot contrast met de glamoureuze outfits in de video’s hierboven.

Jennifer Lopez – ‘Ain’t it Funny’

Ook voor deze track kwam Jennifer met een hip hop-versie, waarop wederom Ja Rule was te horen. We kiezen hier voor het origineel, omdat de video zo mooi is. Die is gemaakt door Herb Ritts en heeft als tegenspeler voor Jennifer de Mexicaanse soapster Eduardo Verástegui. Het spektakelstuk is de flamencodans die Jennifer uitvoert. Een nummer twee-hit in 2001.

Jennifer Lopez – ‘Jenny from the Block’

Ondanks alle juwelen en briljanten die Jennifer om haar klauwtjes draagt, is ze eigenlijk heel gewoon gebleven. Dat is zo’n beetje de boodschap van ‘Jenny from the Block’, de leadsingle van This Is Me, Then, haar derde album uit 2002. Het is een heerlijk sassy nummer dat het ook enig deed in de dragscene. Overigens is Jennifer in de video niet bepaald gewoon gebleven, nooit eerder zag ze er zo absolutely fabulous uit.

Jennifer Lopez – ‘All I Have’

LL Cool J duikt voor het eerst op in ‘All I Have’, de nummer drie-hit uit 2003. later maakten ze samen nog ‘Control Myself’, dat bleef steken op nummer dertien. De hitstroom van Jennifer droogde hierna zeker niet op, dus ze komt ongetwijfeld nog een keer voorbij in deze rubriek!

Vorige keer: lekker meebrullen met The Gossip

Punkrock om op te springen en te dansen en die je keihard kon meezingen omdat zangeres Beth Ditto nu eenmaal een stem had als een bootwerker, zo zou je de muziek van The Gossip min of meer kunnen omschrijven (al sloop er door de jaren heen steeds meer hip hop en dance hun liedjes in). Hier de lekkerste, van ‘Standing in the Way of Control’ tot ‘Heavy Cross’ en meer.

The Gossip – ‘Standing in the Way of Control’

The Gossip werd opgericht in 2001 en beleefde haar internationale doorbraak in 2006, met de single ‘Standing in the Way of Control’. Hun muziek werd omschreven als dance-punk, garagerock, punk-blues of domweg indie, dus alternatief. Zangeres Beth Ditto (echte naam: Mary Beth Patterson) was het boegbeeld van The Gossip, of later ook gewoon Gossip. In de video van ‘Standing’ maakt het grote publiek voor het eerst kennis met haar, en de rest van de band. Helaas is de beeldkwaliteit nogal matig, dus knijp je ogen tot streepjes om de pixels niet te hoeven zien.

The Gossip – ‘Listen Up!’

Fans van Beth Ditto roepen vaak dat ze een gospel- dan wel bluesalbum moet opnemen. In ‘Listen Up!’ is te horen waarom ze dat willen.

Gossip – ‘Jealous Girls’

De vierde en laatste single van het album Standing in the Way of Control. In Nederland scoorde Gossip nog geen hits, waardoor de band een cultstatus genoot.

Gossip – ‘Heavy Cross’

In 2009 verscheen het album Music for Men, met ‘Heavy Cross’ als leadsingle. Het is de eerste en enige notering van Beth en haar Gossips in de Nederlandse Top 40, met als hoogste positie nummer 28. In Vlaanderen scoorden ze er een nummer vier-hit mee.

Gossip – ‘Love Long Distance’

Een geestige video met cartooneske personages die ballonhoofden hebben, een housepiano en een dancebeat maken van ‘Love Long Distance’ een feestje. Het is een van de toegankelijkste singles van Gossip tot nu toe.

Gossip – ‘Pop Goes the World’

Net zo aanstekelijk als ‘Love Long Distance’ is ‘Pop Goes the World’. Door de jaren heen is Beth Ditto zich steeds buitenissiger gaan uitdossen, hier met een kapsel en make-up die doen denken aan Siouxsie van The Banshees. Ditto zelf was bovendien uitgegroeid tot lhbtq-icoon dat zich regelmatig uitsprak over thema’s die de gemeenschap raakten.

Gossip – ‘Men in Love’

Beth Ditto ziet er geweldig uit als een countrydiva uit de jaren zestig, en valt heerlijk uit de toon bij de rest van de mensen in de bus die ze bestuurt. Langzaam verandert alles achter Ditto in een grote orgie, een vrouw scheert haar hanenkam af, iemand wordt getatoeëerd, mannen tongen met elkaar, kortom: een dolle boel.

Gossip – ‘Perfect World’

In 2012 verscheen wederom een nieuw album van Gossip, A Joyful Noise. ‘Perfect World’ werd een bescheiden hit in Duitsland en Zwitserland. In de video is Beth Ditto te zien als gothic goddess.

Gossip – ‘Move in the Right Direction’

Toch jammer dat Gossip geen echte hits heeft gescoord in Nederland. Deze track verdient het namelijk om grijsgedraaid te worden op de radio. En de video mag er zeker ook zijn.

Gossip – ‘Get a Job’

In 2013 kwam de voorlopig laatste single uit van Gossip. Beth Ditto ontbond de band in 2016 om meer aandacht te kunnen besteden aan haar solocarrière, maar in 2019 kwamen ze toch weer bij elkaar. Benieuwd wanneer er weer nieuw werk verschijnt. Vooralsnog is dit de laatste video, met de zangeres in allerlei werksituaties die uit de hand lopen.

Die keer daarvoor: de vuigste video’s van Peaches

‘Put Your Dick in the Air’, ‘Fuck the Pain Away’, ‘Vaginoplasty’, ‘Lovertits’ en ‘Fatherfucker’ : de liedjes en vooral de video’s van queer zangeres Peaches hebben één ding gemeen: ze zijn vuig en trashy. Eigenlijk zijn ze prima geschikt voor de Lekker Foute Muziekrubriek, maar djééz wat zitten ze lekker in elkaar. Dus daarom deze keer in Vet Lekkere Muziek: de vuigste tracks van Peaches.

Laatst zaten we naar Yellowjackets te kijken en ergens kwam ‘Kick It’ voorbij, het duet van Peaches met Iggy Pop. Dat was lang geleden! En dat terwijl de muziek van Peaches in tal van series en films is te horen, van Lost in Translation en Orphan Black tot South Park, The L Word, The Handmaid’s Tale, True Blood en Sex Education.

The Teaches of Peaches

Merill Nisker is de echt naam van Peaches, die is geboren in Ontario, Canada. Begin deze eeuw brak ze door met haar album The Teaches of Peaches, met daarop haar signature song ‘Fuck the Pain Away’. Inmiddels werkt ze aan haar zevende album en een tour die het twintigjarige jubileum van The Teaches of Peaches als thema heeft.

Een hit scoorde Peaches eigenlijk alleen in België, toen ‘Shake Yer Dix’ in 2004 tot nummer 27 in de Vlaamse hitlijst kwam. Vijf jaar later was het daar opnieuw raak met ‘Lose You’, met elf als hoogste notering. Hieronder de leukste video’s van Peaches.

‘Fuck the Pain Away’

Hoewel dit misschien wel Peaches’ bekendste track is, verscheen ‘Fuck the Pain Away’ nooit officieel op single. De video is signature Peaches, met haar ‘I Love Pot’-hemdje, bossen okselhaar en het trashy geluid van de electroclash-stroming die in 2000 in zwang raakte.

Bonus:

Bekijk ook even deze versie van ‘FTPA’ met Miss Piggy.

‘Set it Off’

‘Lovertits’ was de leadsingle van The Teaches of Peaches, maar hier kiezen we voor het rammelbaknummer ‘Set it Off’, gewoon omdat de video prachtig is in al z’n eenvoud: de onderkant van Peaches doet een dansje, terwijl haar bovenkant – of eigenlijk alleen haar hoofd – gezichten trekt in de camera.

‘Kick it’

In 2004 verscheen Fatherfucker, het album waarbij Peaches op de cover stond met een volle baard. ‘Kick it’ was de leadsingle, waaraan de immer brute Iggy Pop een vocale bijdrage leverde. De video is een heerlijk sleazy zombieparodie.

‘Downtown’

Impeach My Bush kwam uit in 2006 en dit was de leadsingle van dat album. In de video flirt Peaches wederom met gender en er was zowaar iets van budget vrijgemaakt voor de video.

‘Boys Wanna Be Her’

Van hetzelfde album kwam deze single, met Peaches in full rock chick mode in de video. ‘Boys Wanna Be Her’ is haar op het lijf geschreven, want welke boy wil niet zijn inner sleazy diva channelen?

‘Lose You’

I Feel Cream verscheen in 2009. ‘Lose You’ was de tweede single, met een video waarin Peaches in haar ochtendjas door een kamer scharrelt. De achtergronddansers lijken op twee van straat geplukte voorbijgangers.

‘I Feel Cream’

Ook de titeltrack van I Feel Cream kwam uit op single. Peaches is glam, bling en blond in de video.

‘Light in Places’

Na wat losse singles en tracks verscheen in 2015 een nieuw album, Rub. Het geluid hierop ging meer richting hedendaagse dance en Peaches liet eigenlijk voor het eerst horen over een fraaie zangstem te beschikken. En over een kont waar licht uit schijnt.

‘Dick in the Air’

Ook van het album Rub, met een video waarin ze samen met actrice en comedian Margaret Cho te zien is. Beide dames dragen een piemelpak. Uiteraard.

‘Vaginoplasty’

Tot slot de prachtige video van ‘Vaginoplasty’, waarin schoonzwemmers een vagina uitbeelden, Peaches zelf tussen twee mannen in vulvapakken verschijnt met een kut op haar hoofd en meer van dat soort kunstzinnige fratsen. Tot zover The Teaches of Peaches!

Die keer daarvoor: het laatste deel van onze Anouk-hitspecial

Anouk zorgde er in 2013 hoogstpersoonlijk voor het Eurovisie Songfestival weer serieus werd genomen onder onze Nederlandse artiesten. Geen Sieneke meer of De Toppers, maar gewoon een goed liedje met een sobere act. Hier is het vierde en laatste deel van onze Vet Lekkere Anouk-muziekmarathon.

Lees meer

Magazine 114
Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau