Winq tipt

De ultieme queer boekenlijst

Met tips van Thomas Olde Heuvelt en Marten Mantel

28 maart 2020, Winq redactie, 20 minuten

Iedere maand vragen we een auteur die een waardevol boek heeft geschreven waarin seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een (hoofd)rol speelt om vijf bijzondere queer boeken te tippen. Van prentenboek tot poëzie, van thriller tot klassieker. De complete lijst met boeken verzamelen we in dit artikel. 

Aidan Chambers - Je moet dansen op mijn graf

Ted van Lieshout: “Hal werd betrapt terwijl hij stond te dansen op het graf van zijn overleden vriend Barry. In korte en langere paragrafen komen we erachter wat daaraan voorafging. Nog steeds als jonge homo’s mij vragen welk boek ze moeten lezen, raad ik ze deze klassieke jeugdroman uit 1982 aan.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Alan Downs - The Velvet Rage: Overcoming the pain of growing up gay in a straight man's world

Linda Duits: “Psycholoog Downs put uit zijn eigen praktijk en geeft veel casestudies van echte mannen met echte, herkenbare problemen. Hij legt uit hoe om te gaan met uitsluiting die je hebt gevoeld, vroeger en nu. Het is hét boek dat iedere homoman (en iedereen die een homoman kent) gelezen moet hebben.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Alan Hollinghurst - De Sparsholt-affaire

Edward van de Vendel“Eigenlijk hadden hier álle dikke romans van Hollinghurst kunnen staan, vooral ook Kind van een vreemde en De schoonheidslijn (of zijn debuut De zwembadbibliotheek), want zijn boeken lees je wegzinkend: in een gay wereld, in het Engeland in diverse tijden, in hoe mannen jong zijn en in hoe ze ouder worden.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Alex Gino - George

Pim Lammers: “Ik zal nooit weten hoe het is om als kind op te groeien in het verkeerde lichaam, maar door dit mooie boek van Alex Gino kan ik mij er toch een beetje een beeld van vormen. Omdat het een kinderboek is, geldt die leeservaring ook voor veel kinderen. George is daarmee niet alleen een erg mooi boek, maar ook een heel belangrijk boek.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Alison Bechdel - The Essential Dykes to Watch out for

Flo de Goede: “Ik ben niet heel bekend met de lesbische wereld, maar deze dikke pil geeft me een behoorlijk goede inkijk in deze subcultuur van eind jaren ’80 tot begin 2000. The essential Dykes to watch out for is een selectie van 25 jaar. Feministisch, herkenbaar en erg grappig. Zoveel verschillen we ook weer niet van elkaar, blijkbaar.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

André Aciman - Noem me bij jouw naam

Pim Lammers: “Er is geen enkel boek waarin een verliefdheid op zo’n weergaloze manier beschreven wordt. In Noem me bij jouw naam schrijft Aciman met een unieke schrijfstijl over de allesbepalende zomer van Elio, de zomer waarin hij verliefd wordt op de oudere student Oliver. Alles komt aan bod en aan elk detail heeft Aciman gedacht. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit boek op iedere verjaardag cadeau geef.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Anne Carson - Autobiography of Red

Roelof ten Napel: “Autobiography of Red is een roman in gedichten. Carson remixt een verhaal uit de Griekse mythologie – waarin Herakles het rode, gevleugelde monster Geryon doden moet – tot een hedendaagse coming-of-age, waarin de nog steeds rode, nog steeds gevleugelde tiener Geryon op een heel andere manier door Herakles gebroken wordt.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Annie Proulx - Brokeback Mountain

Boris Dittrich: “Een kort verhaal van Annie Proulx. Twee jonge cowboys worden verliefd op elkaar, hebben seks, maar keren terug uit de bergen naar hun gewone leven. Ze trouwen beiden met een vrouw en krijgen kinderen. Elk jaar komen ze stiekem samen en genieten van elkaar, totdat een van hen niet meer op komt dagen. Heel aangrijpend en ook supermooi verfilmd. Heb een traantje gelaten.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Ariel Levy – De regels gelden hier niet

Hanna Bervoets: “De memoirs van de Amerikaanse intellectueel Levy zijn een heerlijke mix van lesbian drama, Jiddische humor en prettig verteerbare beschouwingen over de maakbaarheid van het leven, of eigenlijk: het ontbreken daarvan. Levy is als kleine meisje altijd verteld dat zij alles kan bereiken wat ze wil, maar na een ingrijpende gebeurtenis kantelt haar wereldbeeld.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Armistead Maupin - Tales of the City

Boris Dittrich: “Met Armistead heb ik een paar keer gedineerd. Hij heeft een serie boeken over een van mijn lievelingssteden geschreven: San Francisco in de jaren zeventig. Een bonte stoet aan mensen komt voorbij, met veel leuke homo’s, lesbo’s and transgenders, tegen de achtergrond van de stad. Beetje ondergronds, alternatief, luchtig, vrolijk, maar soms ook verdrietig.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Becky Albertalli - Love, Simon

Hinke van Abbema: “De eerste young-adult met een homoseksuele hoofdpersoon die verfilmd is als Hollywood-kaskraker. Een boek en een film die bedoeld zijn voor het grote publiek, met herkenbare middelbare school perikelen, goede vriendschappen, humor en liefde.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Benjamin Alire Sáenz - Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum 

Hinke van Abbema: “Een intrigerend coming-of-age verhaal van twee Mexicaans-Amerikaanse tieners die dealen met racisme, seksualiteit, eenzaamheid en vragen waar elke tiener mee worstelt. Ze ontwikkelen een diepe vriendschap, die alles aankan.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Christine Burns - Trans Britain. Our journey from the shadows

Alex Bakker: “Een heel recent boek: exact één dag verschenen na mijn transgeschiedenisboek over Nederland; qua inhoud zeer vergelijkbaar, maar dan over Engeland. Toeval, maar tegelijkertijd een teken des tijds: het momentum voor het optekenen van de eigen geschiedenis is daar.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Christine Jorgensen -  A Personal Autobiography

Alex Bakker: “De Amerikaanse Christine Jorgensen werd in 1952 wereldnieuws vanwege haar geslachtsaanpassende operatie. Ze was niet de eerste in de geschiedenis, maar zo werd het wel gepresenteerd door de pers. Haar autobiografie, gepubliceerd in 1968, gaf me veel inzicht in het klimaat voor transgenders in de jaren vijftig.”

Christopher Isherwood - Goodbye to Berlin

Boris Dittrich: “Toen ik naar Berlijn verhuisde, was dit het eerste boek dat ik daar las. Vlak voor Hitler aan de macht komt, werpt het nazisme zijn schaduw vooruit in de gay stad Berlijn, waar alles mocht en kon. De sfeer is goed getroffen. In Berlijn heb ik Don Bachardy ontmoet, Christophers weduwnaar.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Chuck Palahniuk - Lullaby

Thomas Olde Heuvelt: “Lullaby gaat over een journalist die per ongeluk een massavernietigingswapen wordt als hij een magisch wiegenliedje in z’n hoofd krijgt, waarmee je mensen kunt doden. Hij verliest de controle, terwijl hij op een queeste door de VS probeert alle exemplaren van het boek waarin het is gepubliceerd, te vernietigen. Fantastisch en wervelend geschreven.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Clive Barker - De Boeken van Bloed

Thomas Olde Heuvelt: “Clive Barker ken je, mits je van horror houdt, van Hellraiser. In de jaren ’80 brak hij door toen Stephen King zijn lijvige verzamelwerk van korte verhalen, getiteld The Books of Blood, aanprees als “the future of horror”. In dit boek staan een stuk of dertig verhalen die altijd weer een paar stappen voorbij je voorstellingsvermogen gaan. In veel ervan spelen homoseksuele personages een hoofdrol.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Clive Barker - In the Hills, the Cities

Marten Mantel: “Dit is een kort, bloederig horrorverhaal over twee verliefde jongens die op vakantie gaan naar Joegoslavië en middenin het strijdveld belanden van een gestoorde lokale traditie. De tienduizenden inwoners van twee rivaliserende steden binden zichzelf eens in de tien jaar met touwen aan elkaar vast, zodat ze twee gigantische reuzen vormen, die dus van top tot teen uit mensen bestaan. En dan gaan ze vechten met elkaar. Kortom: heel herkenbaar allemaal.”

David Ebershoff - The Danish Girl

Anne Glerum: “Ik ben dit boek gaan lezen nadat ik de film had gezien en het verhaal was nog beter dan verwacht. Het boek stelt de prangende vraag: wat doe je als de persoon die je liefhebt, verandert in iemand anders? Een buitengewoon verhaal over twee excentrieke zielen die zichzelf en elkaar proberen te redden.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

David Leavitt - The Lost Language of Cranes

Boris Dittrich: “Benjamin uit New York komt uit de kast en vertelt zijn ouders dat hij homo is. Zijn vader Owen begint te huilen als zijn zoon weg is, maar niet om de reden die je vermoedt. Het verhaal speelt in de jaren tachtig, toen aids zijn tol begon te eisen. De verrassende ontmoeting tussen de vader en de zoon heeft me wakker gehouden.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Equal Affections - David Leavitt

Max van Olden: "Bij toeval kreeg ik lang geleden dit boek in handen. Ik moet begin twintig zijn geweest en las het verhaal over twee samenwonende mannen. Er sluimerde al lang iets in mij, maar ik kon me toch echt niet voorstellen dat ik ooit met een andere man zou samenwonen. Toch doe ik dat nu al heel wat jaren. Grappig, zeker als je bedenkt dat één van de mannen nog advocaat was ook…"
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

David Levithan - Boy Meets Boy

Anne Glerum: “Waar de meeste boeken over homoseksualiteit beladen zijn, is Boy meets boy een lief verhaal over een homoseksuele tiener. Het is een typische ‘high-school romance’, met een relaxte sfeer en een leuke verhaallijn. Ook geeft de schrijver veel stof tot nadenken door te schrijven over een wereld waar homofobie nooit voorkomt en hij laat de lezer inzien dat er zeker nog stappen te zetten zijn op het gebied van acceptatie.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Didier Eribon -  Terug naar Reims

Roelof ten Napel: “In Terug naar Reims beschrijft Didier Eribon – een inspiratiebron voor een jonge schrijver als Édouard Louis – zijn terugkeer naar zijn geboortestad Reims, nadat zijn vader overleden is. Deels autobiografie, deels sociologische analyse denkt Eribon na over de vreemde spagaat waarin zijn arbeidersachtergrond en seksuele identiteit hem brengen. Een rijk, complex essay.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Donna Tart - The Secret History

Anne Glerum: “Dit is mijn favoriete boek, en ik heb hem dan ook al een keer of zes gelezen. De ethische dilemma’s en filosofische vraagstukken die gepostuleerd worden leiden geenszins af van de spannende verhaallijn. Elk van de hoofdpersonages is op zijn eigen manier bezig met een morbide zoektocht naar schoonheid, die ze uiteindelijk met te veel moeten bekopen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Édouard Louis - Geschiedenis van geweld

Edward van de Vendel: “De jonge Édouard wordt op straat aangesproken door ene jongen, hij neemt hem mee naar huis, ze hebben gepassioneerde seks, maar het eindigt in een gewelddadige verkrachting. De schrijver is rigoureus eerlijk, maar wat dit boek zo fenomenaal maakt, is de stijl en de vorm.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Edward van de Vendel - De dagen van de bluegrassliefde

Pim Lammers: “Ik houd erg van het young adult-genre. Misschien omdat het me terugbrengt naar mijn eigen jeugd? De dagen van de bluegrassliefde doet dat in ieder geval: tijdens het lezen begeef ik mij weer in die liefdeszomer van toen ik zeventien was.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Fleur Jaeggy - Sweet Days of Discipline 

Saskia De Coster: “Fleur Jaeggy doolt in Sweet Days of Discipline via een behoorlijk koude vertelster rond op een kostschool in Zwitserland. Tussen de regels door krijg je als lezer mee hoe opwindend een hechte vriendschap tussen meisjes kan zijn die samen opgroeien in een besloten wereld en de grenzen van die vriendschap verleggen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Floor de Goede - Dansen op de vulkaan

Flo de Goede: “Gênant om m’n eigen graphic novel te noemen, maar aangezien er praktisch geen andere stripromans in dit genre te vinden zijn, doe ik het toch. Het is een autobiografisch verhaal over de vele stadia van een lange relatie en vooral het gemis daarin.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Floortje Zwigtman - Een groene bloem, trilogie, Bestaande uit schijnbewegingen, Tegenspel en schaduwjongen

Edward van de Vendel: “De drie heerlijke boeken over Adrian spelen in het Engeland van meer dan honderd jaar terug, en vertellen het wervelende verhaal van een jongen die het ‘O Hell’-gevoel heeft: als hij in gedoe belandt, als hem iets onfortuinlijks overkomt, en vooral als hij onweerstaanbaar verliefd wordt op Vincent.”

Gayle Rubin - Deviations: a gayle rubin reader

Linda Duits: “Gayle Rubin is de pionier van sekspositief feminisme: ze verkent hoe we naar seks kunnen kijken op een manier die inclusief is voor seksuele variaties, zoals fetisjen. Rubin schrijft vanuit haar eigen positie als lesbienne met een voorkeur voor BDSM, wat bijvoorbeeld goed te merken is in een essay over de befaamde fistingclub The Catacombs.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Gerard Reve - Op weg naar het eind

Ype Driessen: “In Op weg naar het einde schreef Gerard Reve voor het eerst openlijk over zijn homoseksualiteit. Dit was in 1963 - een tijd waarin het allerminst vanzelfsprekend was om dit te doen. Het boek werd - ook allerminst vanzelfsprekend - een bestseller. Reve heeft hiermee ontzettend veel betekend voor de homo-emancipatie in Nederland.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Oud en eenzaam - Gerard Reve

Max van Olden: "Een van Reves beste boeken. Ik heb erg moeten lachen om de manier waarop de hoofdpersoon, die grote gelijkenissen vertoont met Reve zelf, een jongen volgt, een berg op, om hem daar te begluren als hij in een leegstaande boerderij zit. Tragisch natuurlijk, maar ook erg geestig, ofwel: Reviaans."
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

Gerard van Emmerik - Mischa’s koorts

Gert Hekma: “Een roman van een goede en subtiele schrijver over een moeder, haar zoon en diens geliefde. In korte stukjes ontwikkelt zich een ingewikkelde en spannende verhouding tussen hen in een dromerige setting. Gerard van Emmerik is een specialist in karige, ingewikkelde en enigszins vervreemdende verhalen. Zie zo ook zijn roman De kippenjongen.”

Gerbrand Bakker - Jasper en zijn knecht

Ted van Lieshout: “Bakker ziet homoseksualiteit niet als een onderwerp om over te schrijven, en dat doet hij ook niet. In dit egodocument vertelt hij over zijn leven als alleenstaande homo die verslingerd raakt aan een hond. Meer is het niet en meer is ook beslist niet nodig. Fijn om eens te lezen over een homo zonder dat seks hem definieert.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Ginn Hale - Wicked Gentlemen

Micha Meinderts: “Steampunk-achtige fantasy, met demonen en een spannend verhaal. Weer eens wat anders dan anders, met prachtig opgebouwde, getroubleerde personages en een interessante, niet-bestaande, maar realistisch weergegeven wereld met schurende machtsverhoudingen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Gloria Wekker - White innocence: paradoxes of colonialism and race

Linda Duits: “Gloria Wekker wijdt een hoofdstuk aan homonostalgie en postkolonialisme met de vraag: waar zijn alle kritische witte homomannen toch gebleven? Ook de rest van het boek is voor queers de moeite waard, want solidariteit tussen gemarginaliseerde groepen is de enige manier om ongelijkheid rechtvaardig te bestrijden.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Hanya Yanagihara - Een klein leven

Pim Lammers: “752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Harry Mulisch - Twee vrouwen

Anne Glerum: “Een prachtige klassieker uit de Nederlandse literatuur uit het oeuvre van Mulisch. Het verhaal volgt museumconservator Laura die verliefd wordt op de jonge kapster Sylvia. Als lezer word je steeds verder in de romance getrokken totdat een enorme plottwist de inslag van het verhaal radicaal verandert. Passie, liefde, haat en verdriet worden op een heerlijke manier gecombineerd tot een schouwspel wat geen enkele lezer kan weerstaan.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Narziss en Goldmund - Herman Hesse

Max van Olden: "Het mooiste boek dat ik ooit las en niet in de laatste plaats wegens de fantastisch uitgewerkte  hoofdpersonages. Narziss is de introverte asceet wiens leven in het teken staat van het geloof en Goldmund is zijn aantrekkelijke, avontuurlijke tegenpool. Ze groeien op in een klooster, ergens in de late middeleeuwen. Hoe het precies tussen de twee zit blijft op een prettige manier vaag, maar de erotische spanning tussen de jongens spat van de pagina’s."
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

Jacob Israel de Haan - Pijpelijntjes

Ted van Lieshout: “Toen het boek uitkwam, probeerde de man die model stond voor de geliefde de hele oplage op te kopen, opdat niemand het boek onder ogen kreeg.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

James Baldwin - Tell me how long the train’s been gone

Maurits de Bruijn: “Ver voordat de media bol stonden van de identiteitspolitiek schreef Baldwin proza over hoe het was om op te groeien als een Afro-Amerikaanse, armlastige, homoseksuele man. Dat maakt zijn werk tot een waardevolle spiegel voor deze tijd en confronteert de lezer onherroepelijk met zijn of haar privileges.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Jan Hanlo - Go to the mosk

Gert Hekma: “Een miniatuur van de Nederlandse dichter van kinderbrabbeltaal (Oote) over zijn relatie met een 13-jarige jongen in Marrakech die hij kuis wil houden. Het zijn brieven van hem aan Nederlandse vrienden over deze hartendief, die tegelijk wild dier is. Een juweel van een boek. Het loopt slecht af voor hem: nadat hij deze jongen met permissie van de ouders meegenomen heeft naar Limburg komt hij om bij een motorongeluk.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Jandy Nelson - I’ll give you the sun

Maurits de Bruijn: “Ik zeg het er maar bij: dit is een Young Adult roman en dus eigenlijk bedoeld voor een jonger publiek. Toch kreeg ik geen genoeg van dit verhaal over tweeling Noah en Jude. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat de twee dertienjarigen uit elkaar groeien: Jude gaat make-up en populariteit steeds belangrijker vinden, Noah ontdekt zijn artistieke kwaliteiten en zijn toenemende gevoelens voor Brian. Zo verslavend als een zak schepsnoep.”

Jeff Chu - Does Jesus really love me?

Hinke van Abbema: “Jeff Chu is een Chinees-Amerikaanse homo met een christelijke achtergrond die een roadtrip door de Verenigde Staten maakt. Bij elke ontmoeting staat de titelvraag centraal: kun je als homo door Jezus geaccepteerd worden? De antwoorden zijn soms schrijnend, maar Chu weet het humoristisch en toch ook met diepgang neer te zetten en trekt er mooie lessen uit.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Joe Keenan - Putting on the ritz

Marten Mantel: “Dit boek is niet normaal grappig. Twee vrienden zijn verliefd op dezelfde man, die hun affectie misbruikt door ze de onmogelijke opdracht te geven om een arrogante en talentloze miljardairsvrouw te leren zingen. Ik doe nu absoluut geen recht aan de verpletterende complexiteit van het plot, maar in elk geval: ik heb bij dit boek zitten schateren als een Disney-heks.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

John Boyne - Wat het hart verwoest

Anne Glerum: “Het trieste doch mooie levensverhaal van een homoseksuele man die opgroeit in Ierland in de jaren zestig. Er wordt een sterk portret weergegeven van de rol van de katholieke kerk in Ierland en de moeilijkheden die dit voor homoseksuelen met zich meebracht. Het is in een simpele stijl met een poëtische onderlaag geschreven, waardoor het boek zich makkelijk laat weglezen. Cynische humor wordt gecombineerd met emotionele momenten.”

John Waters - Shock value

Marten Mantel: “John Waters is mijn Oprah. Ik heb superveel levenslessen getrokken uit zijn kijk op de wereld, met name dat als je streeft naar normaal zijn, je een belediging bent voor jezelf.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Judith Butler - Gender trouble (of bodies that matter)

Linda Duits: “Butler is de queen van queertheorie. Gender bestaat niet, betoogt ze, er is geen identiteit die voorafgaat aan de performances waarmee we de fictie van gender waarmaken. Ze maakt gehakt van het dichotoom denken over sekse (man of vrouw en niks ertussenin).” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Karen McManus - Een van ons liegt

Hinke van Abbema: “Vier tieners op een Amerikaanse highschool zijn getuige van de dood van hun klasgenoot. Al gauw worden ze alle vier zowel door de politie als door hun klasgenoten verdacht. Je leest dit boek vanuit wisselend perspectief van de vier hoofdpersonen. Daardoor maak je met ze mee hoe het is om verdacht te worden en hoe de drie anderen verdacht zijn of juist niet.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Kostas Tachtsis - Het derde huwelijk

Gert Hekma: “Deze klassieker biedt een blik op de Griekse geschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw vanuit het gezichtspunt van twee vrouwen en twee families met alle homomannen die erdoorheen lopen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Lieke Marsman - Het tegenovergestelde van een mens

Maurits de Bruijn: “Lieke Marsman beschrijft in Het tegenovergestelde van een mens het verloop van een relatie tussen klimaatwetenschapper Ida en haar vriendin Robin. Ida weet maar moeizaam de rol van geliefde op zich te nemen, met de rol van klimaatactiviteit heeft ze al net zoveel moeite. En zo brengt deze roman een persoonlijke crisis en een ramp van wereldformaat samen in een stijl die nog heel lang in het hoofd van de lezer blijft nazingen.”

Linda de Haan & Stern Nijland - Koning en koning

Ted van Lieshout: “Voor zover ik weet het eerste homoprentenboek. In dit verhaal moet de kroonprins trouwen, maar hij heeft geen zin in een prinses. Dat hij thuiskomt met een prins is voor heel wat landen reden geweest om het boek niet in vertaling uit te brengen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Lorna Minkman - Jongensdroom

Micha Meinderts: “Voor mij een eye-opener, omdat ik daar voor het eerst las dat een transgender persoon zich geen jongetje of meisje vóélt, maar dat simpelweg ís. Dat bijzonder subtiele onderscheid maakte voor mij een wereld van verschil. Van het verhaal zelf is me weinig bijgebleven, maar het heeft een krachtige invloed op mijn bewustwording gehad.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Maartje Wortel - Dennie is een Star

Saskia De Coster: “Maartje Wortel heeft met in de prachtige novelle Dennie is een Star op totaal complexloze maar wel heel aangrijpende manier geschreven over lesbische liefdes en over hoe ingewikkeld en onontkoombaar liefde in al zijn vormen gewoonweg is.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Mackenzi Lee - The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue

Hinke van Abbema: “Dit boek is uniek in zijn soort. De twee goede vrienden Henry en Percy gaan op hun Grand Tour, een roadtrip door Europa. Niks bijzonders misschien, maar het speelt zich af in de zeventiende eeuw. Rijden in een koets of te paard en overnachten in herbergen, die sfeer. Het is super interessant om LHBTQ-issues in een totaal andere tijd te plaatsen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Maggie Nelson - De argonauten

Maurits de Bruijn: “De schrijfster koppelt haar verhaal te pas en te onpas aan het werk van geroemde denkers en filosofen. Daarmee is De Argonauten niet het meest toegankelijk boek uit dit rijtje, maar zeker het meest verwonderlijke en ambitieuze.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Mathieu Lindon - Ce qu’aimer veut dire 

Gert Hekma: “Lindon is zoon van de uitgever van Minuit, wiens schrijvers – waaronder Samuel Beckett – diverse nobelprijzen wonnen. Zoonlief is een fijnzinnige auteur van fraaie verhalen over ongebruikelijke situaties zoals in dit boek over hemzelf en vrienden die zomers in Foucaults huis doorbrengen met seks en drugs en hem er dankbaar voor zijn wat zij van hem leren. In een andere roman gaat het over de relatie van de ik-figuur met een zwerfjongen.”

Marieke Nijkamp - 54 Minuten

Thomas Olde Heuvelt: “Er zijn niet zoveel Nederlandse auteurs succesvol in de VS, maar mijn collega Marieke is dat wel, en daarom even een shout-out voor haar. Haar Young Adult-roman 54 Minutes bestormde de New York Times bestsellerlijst en een paar honderdduizend Amerikaanse tieners kunnen ervan getuigen dat dat volkomen terecht is. Een fantastisch boek over een high-school shooting, een onderwerp dat in Amerika liever gemeden wordt (dus doen wij Nederlanders het wel!). Twee van de hoofdrolspelers vormen bovendien een lesbisch setje.”

Maurits de Bruijn – Broer

Hanna Bervoets: “Debuut van een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers en tevens dierbare vriend Maurits de Bruijn, over een jonge, homoseksuele jongen die op zoek gaat naar zijn verdwenen broer, maar vooral zichzelf vindt. Poëtisch, meanderend en soms prangend: een heel bijzonder boek.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Maxim Februari - De maakbare man

Alex Bakker: “Verplichte kost voor iedereen die zich bezighoudt met transgender issues. Maxim Februari heeft als filosoof een aangename, losse en humoristische toon en hij staat boven het tegenwoordig zo populaire identiteitsdenken, waarbij al het persoonlijke politiek wordt gemaakt.  Ik hou ervan als auteurs onderzoekend schrijven, op zoek zijn naar inzichten en rustig voor- en tegenargumenten analyseren.”

Michael Cunningham - The hours

Maurits de Bruijn: “Eén van die zeldzame verhalen die zowel in boekvorm als op het witte doek weet te overtuigen. Het werk van Cunningham vind ik vaak nogal sentimenteel, maar hier werkt alles.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Michel Foucault - The history of sexuality

Linda Duits: “Michel Foucault was een Franse filosoof en historicus. Dit was zijn laatste grote project voordat hij in 1984 stierf aan de gevolgen van aids. In drie delen traceert hij verschillende manieren van denken over seksualiteit door de geschiedenis heen. De vertogen die over seks bestaan, bepalen namelijk hoe we onze seksualiteit kunnen beleven. In deel I, dat het meest gelezen is, bespreekt hij de Victoriaanse tijd.”

Mounir Samuel - Liefde is een rebelse vogel

Micha Meinderts: “Ik heb nooit een boek gekend dat zo weinig aansloot op mijn eigen belevingswereld en dat ik toch met zo'n fascinatie heb gelezen. Het is zinnelijk en zintuiglijk, bijna exotisch, misschien wel on-Nederlands. Vond het in ieder geval erg bijzonder om me onder te dompelen in al die smaken, geuren en emoties die ik nog niet kende.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Neil Gaiman - American Gods

Thomas Olde Heuvelt: “Prachtig boek, misschien wel een van de beste ooit geschreven. Hoe het Amerikaanse continent werd gevormd door immigranten die hun oude goden meenamen, en die daar in de steek lieten voor de moderne goden van de technologie en internet. De scène waarin een Arabische man na 9/11 in New York in een taxi stapt die wordt bestuurd door de Jinn, en zij samen de liefde bedrijven, is pure schoonheid.”

Neil McKenna - The secret life of oscar wilde

Ype Driessen: “Hoewel ik de levensloop van Oscar Wilde in grote lijnen wel kende, was dit het spannendste boek dat ik ooit las. Nauwgezet beschrijft het Wildes stormachtige carrière en turbulente liefdesleven, en natuurlijk zijn 'val' - zijn veroordeling voor sodomie. Wilde kreeg de gelegenheid te vluchten, maar koos ervoor zijn straf te ondergaan en martelaar te worden voor de love that dare not speak its name.”

Nina Polak – Gebrek is een groot woord

Hanna Bervoets: “In haar prachtdebuut We zullen niet te pletter slaan onderzoekt Polak de relatie tussen een lesbisch stel en hun kinderen: een thema dat nauwelijks aan bod komt in de Nederlandse literatuur. Ook in het scherp geschreven Gebrek is een groot woord is de band tussen kind en onconventionele opvoeders een belangrijk thema.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Oscar Wilde - The importance of being earnest

Marten Mantel: “To speak frankly, I am not in favour of long engagements. They give people the opportunity of finding out each other's character before marriage, which I think is never advisable.” Deze komedie stikt van de sneren naar het traditionele huwelijk, en daar werd ik als zure homotiener in een extreem heteronormatieve regio ontzettend gelukkig van, naast RollerCoaster Tycoon en chips met augurksmaak. R.I.P., mijn knapperige, lichtzure, goudgele vriend.”

Oscar Wilde - The picture of dorian gray

Ype Driessen: “Schrijvers kun je het beste eren door ze te lezen. The Picture of Dorian Gray is voor mij het hoogtepunt in het oeuvre van Oscar Wilde. Dorian Gray leidt een losbandig en zondig bestaan, maar een schilderij in de kelder draagt de sporen van dit leven - Dorian zelf blijft knap, jong en onbedorven. Een geniaal uitgangspunt, geniaal uitgewerkt. Een must-read, zeker voor mensen die zelf ook zo’n schilderij in de kelder hebben staan.”

Patricia Highsmith - The price of salt 

Micha Meinderts: “Dit boek las ik voor een Amerikaanse gay bookclub. Anders had ik het waarschijnlijk niet opgepakt - lesbische literatuur had niet mijn interesse. Het verraste me, zeer positief. Het deed zo modern aan, had een afloop die – zeker voor die tijd – ongekend was en de personages zijn verfrissend en zo mooi uitgediept. Het schetste een interessant nieuw tijdsbeeld voor me.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Paul van Loon - Sam Schoffel meesterspeurde

Hanna Bervoets: “Mijn favoriete boekje als kind. Net als Sam zou ik detective worden, ik liep als zevenjarige over straat met vergrootglas en kladblok. ‘Sam’ staat voor Samantha, het is een meisje dus, maar behalve het voornaamwoord ‘zij’ is er niks dat daar op wijst. Ik denk dat dat mij als kind onbewust aansprak: een personage dat niet wordt gedefinieerd door geslacht.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Pim Lammers & Milja Praagman - Het lammetje dat een varken is

Edward van de Vendel: “Warm en monter transgenderprentenboek dat het verhaal over een lammetje dat gewoon al die tijd een varken was in alle vanzelfsprekendheid vertelt. Sterke, simpele zinnen en heel mooie kleuren en composities: een rijk prentenboek voor zelfs al de allerkleinsten.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Robert Beachy - Gay Berlin. Birthplace of a modern identity

Alex Bakker: “Een prachtig, rijk geïllustreerd werk over Berlijn in de jaren twintig en dertig. Hier lag de bakermat van de LHBTQ-wereld. In de villa van Magnus Hirschfeld in Tiergarten, inclusief seksuologisch museum,  kwam alles en iedereen samen: homo’s, lesbo’s, transmensen. Altijd als ik in Berlijn ben, probeer ik me die tijd voor te stellen. Maar onafwendbaar is dan mijn volgende gedachte: en toen kwamen de nazi’s.”

Roger Martin du Gard - De verdrinking

Pim Lammers: “Uitgeverij Meulenhoff besloot twee jaar geleden om het werk van Martin du Gard opnieuw uit te geven, een door veel mensen vergeten Franse Nobelprijswinnaar. Ik ben ze daar heel dankbaar voor, want anders had ik nooit geweten van het bestaan van deze prachtige novelle. En dan was ik dus ook nooit verliefd geworden op die intrigerende bakkersknecht en had ik dit boek niet in één nacht uitgelezen.”

Roland Barthes - Parijse avonden

Roelof ten Napel: “Na Barthes’ dood verscheen een bundeling van vier meer autobiografische teksten, Incidents (in het Nederlands vertaald als Parijse avonden). Waar Barthes tijdens zijn leven nooit erg expliciet was over zijn seksualiteit, komt die hier veel sterker naar voren, in bijvoorbeeld een tekst die verslag doet van zijn sekstoerisme naar Marokko, of een gestileerd dagboek, waarin hij de balans van zijn nachtleven in Parijs opmaakt.”

Rudi van Dantzig - Voor een verloren soldaat

Boris Dittrich: “Vooruit, ook een Nederlands boek in mijn top 5. Vanuit het perspectief van een jonge jongen die door een Amerikaanse soldaat seksueel wordt misbruikt, vertelt van Dantzig ingetogen en gevoelig hoe deze gebeurtenis zijn leven positief en negatief heeft beïnvloed.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Sappho - Fragmenten

Roelof ten Napel: “De dichteres die ons de hedendaagse betekenis van het woord ‘lesbisch’ gaf – Sappho leefde in de zevende en zesde eeuw voor Christus op Lesbos – is nog steeds het lezen waard. Bijvoorbeeld in de vertaling van de eerdergenoemde Carson, die al Sappho’s bewaard gebleven fragmenten, zelfs de losse woorden, vertaalde in If Not, Winter, met een vormgeving waarin de fragmentarische aard van de manuscripten sterk is verwerkt door gaten in de tekst te laten vallen.”

Ted van Lieshout - Gebr.

Ted van Lieshout: “Het belangrijkse homoboek voor mij is mijn eigen boek. Toen mijn broer stierf aan een erfelijke ziekte, vlak voor het aidstijdperk, zwoer ik dat als het me lukte om schrijver te worden, ik een roman aan hem zou wijden. Dat lukte. Het boek is al die tijd in druk gebleven, viel flink in de prijzen en is in negen talen vertaald. Het gaat over twee homobroers in hun tienerjaren, van wie de jongste sterft. Mooi boek hoor!”

echo - thomas olde heuvelt

Max van Olden"De vanzelfsprekendheid van de relatie tussen hoofdpersonages Nick en Sam is verfrissend. Zeker in het thrillergenre kom je niet snel een homostel in de hoofdrol tegen. En zo princesserig als Sam is (houdt van cocktails drinken en dure hotels), zo stoer is zijn vriend, want Nick is een ervaren bergbeklimmer. Maar overlap is er ook: ze hebben elkaar in de sportschool ontmoet."
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

Tofik Dibi - Djinn

Marten Mantel: “Superindrukwekkend autobiografisch verhaal over religieuze taboes, de angst om je familie teleur te stellen en de worsteling met zelfacceptatie. Ondanks onze verschillen in achtergrond vond ik Tofiks boek enorm herkenbaar, omdat ik uit een streng gelovig nest kom waarin op homoseksualiteit werd gereageerd door de vingers in de oren te steken en heel hard LALALALALALALA te zingen richting een voorbijwandelend schaap.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Typex - Andy

Ype Driessen: “Van Andy Warhol las ik al eens een goede biografie (van Victor Bockris), maar Warhol moet je natuurlijk zíen. Gelukkig is er nu Andy van Typex, een biografie in stripvorm. In tien hoofdstukken, alle getekend in een eigen stijl, neemt Typex je mee in het onwaarschijnlijke levensverhaal en de fascinerende gedachtewereld van het popart-icoon.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Virginia Woolf - The Waves

Roelof ten Napel: “Een meerstemmige roman, waarin zeven kinderen langzaam samen volwassen worden en hun eigen weg vinden. Zes ervan komen om en om aan het woord. Het boek gaat niet zozeer óver queerthematiek, maar maakt die zichtbaar en voelbaar, door al die verschillende stemmen te laten horen, en zo bijvoorbeeld de veelzijdigheid van mannelijkheid en vrouwelijkheid te tonen.” 
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Walt Whitman - Leaves of Grass

Saskia De Coster: “Walt Whitman is de godfather van everything queer in de Amerikaanse letteren. Zijn wereldberoemde gedicht Song of Myself vangt aan met de bekende versregels ‘I celebrate myself and I sing myself’ om dan verder de lichamelijke kant op te gaan. Heel ritmisch. En ideaal om je gedachten wat te laten waaien, want poëzie moet je helemaal niet begrijpen.”

Willem Nijholt - Een ongeduldig verlangen

Micha Meinderts: “Ik ben al heel lang bewonderaar van Willem Nijholts acteer- en zangprestaties, maar ik had nog nooit iets van hem gelezen. Hij bleek ook een onderhoudend auteur. Bij het lezen van dit boek voelde het alsof hij naast me zat en me zijn – bij vlagen gruwelijke – verhaal zelf vertelde. Mooi beschreven, zijn ontluikende seksualiteit, en hoe hij omging met het trauma dat jaren jappenkamp in Nederlands-Indië hem bezorgde.”

Will Davis - My Side of the Story

Thomas Olde Heuvelt: “Zelden heb ik zo veel gelachen met een boek als toen ik dit las. De 16-jarige Britse Jaz vertelt zijn coming-of-age verhaal over zijn disfunctionele ouders (vreemd genoeg ongescheiden), oerbrave zusje (de non), beste vriendin (Al, wel-of-niet lesbisch), grote liefde (Jon, ontmoet in een gaybar, maar alles gaat hopeloos mis, om te beginnen dat-ie zich moet voordoen als meerderjarig) en kat (Bilbo) op hilarische wijze. Het druipt zó van het sarcasme dat je moet oppassen dat het boek je niet uit je vingers glipt.”

Y. M. Dangre - Maartse Kamers

Flo de Goede: “Dit is een heel fijn vilein verhaal over een twee ouwe nichten en alles wat een relatie kan bemoeilijken. Ik hoop zelf nooit zo te eindigen, dacht ik telkens door alle herkenbare passages heen. Grappig, pijnlijk en bijna raar dat dit niet door een middelbare gay geschreven is.”
Bestel 'm bij de lokale boekhandel of via Bol.com!

Yann & Conrad - De witte dinosaurus

Flo de Goede: “Een onaffe avonturenstrip als persiflage op de stereotiepe held, Bob Marone. Ik las deze strip als kind, want er kwamen dinosaurussen in voor, maar wat me bijbleef was de kleine held die met z’n trouwe rechterhand in bed lag. Ze hadden een relatie! Nooit meer ben ik zo’n situatie in een andere reguliere Franse strip tegen gekomen. Überhaubt is homoseksualiteit nauwelijks te vinden in de Westerse strip (afgezien van pornostrips natuurlijk).” 

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau