column

“Ook mannen kunnen slachtoffer zijn van seksuele intimidatie”

Columnist Bo Hanna over #UsToo

Leestijd: 2 min

In mainstream media wordt meestal over machtsmisbruik gesproken binnen een heteronormatieve context, aldus columnist Bo Hanna. "Zo ontstaat het beeld dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn van seksuele intimidatie, waardoor die minder snel uitkomen bij professionele hulp."

December vorig jaar beschuldigde Brits model Owen Mooney de beroemde modeontwerper Alexander Wang van seksueel wangedrag in een reeks opzienbarende TikTok-video’s. Al snel volgden vele verhalen van anderen, met name mannen, queers en trans personen, die vertelden door Wang te zijn aangerand, gedrogeerd of verkracht.

Onder andere Diet Prada, een instagramaccount met miljoenen volgers, plaatste anonieme aantijgingen over de modeontwerper. Wang hield zich in eerste instantie stil, maar kwam rond de jaarwisseling toch met een statement op Instagram. Daarin noemde hij de beschuldigingen onjuist, onecht en ongegrond. De topadvocaat die Wang in de arm nam verklaarde ‘iedereen die leugens heeft verspreid’ gerechtelijk te zullen vervolgen. Maar begin maart maakte Wang tóch excuses. Alhoewel hij verklaarde zich niet te herkennen in de details van de beschuldigingen, had hij spijt dat zijn handelen anderen pijn heeft gedaan. Ook beloofde hij beterschap.

“grijpgrage handjes in het queer nachtleven zijn nog altijd aan de orde van de dag”

Meerdere grote media pikten het nieuws op, maar een aantal grote modemagazines hield zich in eerste instantie opvallend stil. Daarop besloot Mooney de #UsToo-beweging nieuw leven in te blazen. Een aantal jaar geleden lieten vrouwen van kleur via deze hashtag van zich horen; #MeToo bood volgens hen te weinig een podium aan hun verhalen over machtsmisbruik. Mooney gebruikte de hashtag dit keer om het pijnlijke gebrek aan aandacht voor de verhalen van de lhbtq-gemeenschap zichtbaar te maken binnen de #MeToo-beweging. Een gesprek dat overigens ook binnen onze gemeenschap meer gevoerd mag worden. Grijpgrage handjes in het queer nachtleven en risicovolle afspraakjes via online datingapps zijn nog altijd aan de orde van de dag. We herinneren ons allemaal de fatale afloop van de Grindr-date van Orlando Boldewijn begin 2018. Of, veel recenter, de zaak rond modeman Martijn N., die door tientallen mannen beschuldigd wordt van aanranding, verkrachting, drogering en geweld.

In mainstream media wordt meestal over machtsmisbruik gesproken binnen een heteronormatieve context. Verhalen van queer personen komen daardoor vaak niet aan bod. Zo ontstaat onder meer het beeld dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn van seksuele intimidatie. Dr. Aliraza Javaid, verbonden aan Newcastle University, verkende in 2017 voor een wetenschappelijk artikel de ervaringen van homoseksuele slachtoffers van verkrachting. Hij concludeerde dat gay mannen minder vaak serieus genomen worden wanneer ze seksueel misbruik melden, zeker wanneer er geen sprake is van aantoonbaar fysiek letsel. Daardoor komt deze groep minder snel uit bij professionele hulp met stil leed tot gevolg.

Volgens een onderzoek van Kathryn Macapagal uit 2018, gebruikt meer dan de helft van de Amerikaanse homo- en biseksuele jongens tussen 14 en 17 jaar oud datingapps om gemeenschapszin te vinden, een gevoel van community. Tevens toonde Macapagal aan dat hun directe omgeving vaak niet goed weet wat zich online afspeelt, wat gevaarlijke situaties tot gevolg kan hebben. Menig queer jongere experimenteert in het geheim, omdat hun ouders hun seksuele oriëntatie afkeuren of uit angst op school gepest te worden. Bovendien leert de praktijk dat lhbtq-jongeren die uit de kast zijn, in veel gevallen geen of weinig leeftijdsgenoten hebben om mee te daten. Het is dan ook niet gek dat veel van hen op het internet zijn aangewezen en met regelmaat naar een andere stad reizen om (anoniem) te daten.

Het is wat mij betreft een goede zaak dat #UsToo de discussie over machtsmisbruik breder trekt. Hopelijk ontstaat zo op korte termijn een inclusiever narratief voor praten over seksuele intimidatie.

Powered by Labrador CMS